Nya scenarier för smittspridningen

Publicerad

Smittspridningen i Sverige är just nu mycket kraftig på grund av virusvarianten omikron, och Folkhälsomyndigheten uppdaterar nu sina scenarier över spridningen.

Folkhälsomyndigheten räknar nu med att smittspridningen når sin topp i slutet på januari, det vill säga två veckor senare än tidigare beräkning.

Scenario 0 innebär att antalet nya fall beräknas uppgå till omkring 47 000 per dag under smittspridningens topp och scenario 1 att det uppgår till omkring 69 000 per dag.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Helt klart är det att sjukvården kommer att behöva hantera fler fall under en sån här stor smittspridning, säger Anders Tegnell.

Tegnell konstaterade också att testningskapaciteten inte har hängt med i den ökade smittspridningen den senaste tiden, och att det kommer att fortsätta någon eller några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet