Nya virusvarianten finns i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av den nya virusvarianten omikron har bekräftats runt om i Europa, bland annat i Danmark.           

Storbritannien återinför krav på munskydd i butiker och kollektivtrafik.Totalt tre fall av omikron har nu bekräftats i landet. Alla tre har koppling till resor från södra Afrika.                                    

Fall av omikron har även upptäckts i Tyskland, Italien och Belgien        

Coronaviruset – Teckenspråk

I Nederländerna har ett 60-tal personer som anlände med två flyg från Sydafrika isolerats och testats. 13 av dem bär på omikronvarianten.  

Den nya virusvarianten har uppmärksammats i världen och land efter land stoppar flyg från södra Afrika.      

Detta vet vi om nya virusvarianten:

* Virusvarianten av sars-cov2 som först upptäcktes i Sydafrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

* WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

* Varianten är nyupptäckt och det saknas kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den.

* Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet