Foto: SVT

Nytt test kan avgöra om man behöver söka vård eller inte

Uppdaterad
Publicerad

Pressen på sjukvården ökar på grund av viruset. Men de flesta som söker sig till vården kan klara sig själva med egenvård, menar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Därför har ett nytt digitalt självtest för coronaviruset lanserats av Region Stockholm.

– Har du ingen andnöd, sök inte sjukvård, säger Johan Styrud, överläkare Danderyds sjukhus.

Johan Styrud menar att sjukvården står väl rustad inför helgen då det väntas en ökning av människor som behöver söka vård. Vården har ställt in planerade operationer och mottagningar, och bemannat vårdavdelningar. Flaskhalsen just nu är mängden intensivvårdplatser, enligt Johan Styrud.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Stockholm har 90 platser och i landet finns det 530 platser. Vi skulle kunna öka det med 100 procent kanske. Men blir det som i norra Italien, då kommer det inte räcka. Då blir det en etisk bedömning vilka av patienterna som får en plats på intensivvården.

Testet hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet