Foto: TT

Oanmälda hembesök ska minska bidragsfusk

Publicerad
Oanmälda hembesök hos dem som lever på försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) och krav på att söka jobb på annan ort. Det är M:s senaste förslag för att minska bidragsberoendet.

Moderaterna vill också att alla kommuner ska kräva att bidragstagarna söker jobb på annan ort – redan från första dagen med försörjningsstöd.

Syftet är att minska fusk och felaktiga utbetalningar och fånga upp personer som levt länge på bidrag.

– Vi behöver göra mer för att fler ska gå från bidrag till jobb och få det där första jobbet. Där är jag allvarligt oroad över att regeringen driver åt fel håll, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Jag tycker att det är rimligt att det är ordning och reda och att vi ställer krav när man lever på bidrag som vi betalar tillsammans, säger moderatledaren.

Kritik från JO

Men åtgärden har kritiserats av Justitieombudsmannen, JO, som menar att oanmälda hembesök utan samtycke kan strida mot de grundläggande fri- och rättigheter som stipuleras i regeringsformen och Europakonventionen.

Enligt Anna Kinberg Batra ska socialtjänstlagen ändras så att hembesöken kan göras obligatoriska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer