Foto: TT

Obama presenterade plan mot IS

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama presenterade natten till torsdagen sin strategi för att bekämpa den islamistiska terrororganisationen Islamiska Staten, IS.

Obama sade bland annat att han vill samarbeta med andra islamister och länder kring Syrien och Irak, men först och främst kommer att luftbomba de områden som IS har tagit.

Redan idag bombar USA IS-mål i Irak, det talas om cirka 150 attacker hittills, men en större drabbning med IS verkar nu vara på väg. Obama sade att han kommer att utöka antalet flygangrepp mot mål i Irak, och han sade också att han inte tvekar att attackera IS i Syrien och på andra håll.

Islamiska staten IS – teckenspråk

– För den som hotar Amerika finns inga säkra hamnar, säger presidenten, som också ser humanitär hjälp för miljardtals dollar som en del i strategin mot IS. Till åtgärderna hör också att träna och utrusta den syriska oppositionen.

Redan på Nato-toppmötet förra veckan samlade Barack Obama nio Nato-medlemmar som ska utgöra kärnan i koalitionen mot IS. Förutom USA är det Australien, Danmark, Frankrike, Italien, Kanada, Polen, Storbritannien, Turkiet och Tyskland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Islamiska staten IS – teckenspråk

Mer i ämnet