Foto: TT

OECD: Svensk ekonomi stark

Publicerad

Svensk ekonomi går bra, med en stabil skattebas och starka finanser i kombination med ett konkurrenskraftigt och mångsidigt näringsliv, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s rapport.

OECD:s ekonomiska rapport för Sverige presenterades idag av OECD:s generalsekreterare Angel Gurría och finansminister Magdalena Andersson.

Enligt rapporten har sysselsättningen i Sverige ökat och arbetslösheten sjunkit på senare tid.

Men det finns samtidigt stora utmaningar på många fronter, där OECD rekommenderar åtgärder. Det gäller bland annat integrationen, där utsatta grupper som lågutbildade och nyanlända har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Bostadsbristen är ett stort problem för Sverige och behovet av reformer på bostadsmarknaden är stort, enligt OECD.

Ett annat problem som lyfts fram är jämställdhet, men könsskillnader när det gäller löner och att kvinnor är underrepresenterade i bolagsstyrelser.

Dessutom är Sverige det OECD-land där inkomstklyftorna har ökat mest sedan 1990-talet, även om det är från jämförelsevis låga nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.