Foto: Caroline Nilsson

Oklart hur nya embryolagen ska tolkas

Publicerad

Från årsskiftet kan ett par eller en singelkvinna både få ett donerat ägg och donerade spermier utan att själva ha en genetisk koppling till barnet.

Det är också möjligt att få ett redan befruktat ägg, ett embryo, donerat till sig från ett par som har genomgått IVF och som har embryon kvar. Den nya lagen innebär att genetiska helsyskon som har olika föräldrar och som inte känner till varandra kan födas.

Men drygt två månader efter att lagen trätt i kraft anser universitetssjukhusen fortfarande att flera frågetecken måste rätas ut.

På Karolinska universitetssjukhuset vet man inte hur man ska hantera embryodonationer.

De som väljer att donera sina embryon ska genomgå en donationsutredning, men det är oklart om personerna ska utredas som par eller var för sig.

– Och kan donatorernas barn få reda på att de har genetiska helsyskon? Det är där vi hoppas på riktlinjer från Socialstyrelsen, säger Tekla Lind, patientflödeschef vid sjukhuset.

Socialstyrelsen säger att man inte har haft tid att arbeta med föreskrifter, något som kritiseras av RFSU. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.