Foto: SVT

Omfattande matfusk avslöjat

Döda insekter silas bort från bönor som packas om. Datumstämplar tvättas bort och ersätts med nya. Det visar smygtagna filmer från en av Sveriges största importörer av asiatisk mat, med kunder i hela Norden, avslöjar Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning har fått tillgång till ett stort antal filmklipp från mobilkameror. De visar hur arbetare tvättar bort datumstämplar på asiatiska matvaror med ett lösningsmedel, sprättar bort etiketter och sätter dit nya med framflyttat utgångsdatum. På ett av klippen silas döda insekter bort från kidneybönor, bönor som packas om i nya påsar för försäljning.

Illegala arbetare

Fusket utförs till stor del av mongoliska arbetare som söker asyl eller vistas illegalt i Sverige. Det sker inne i olika lagerutrymmen som tillhör företaget. En tidigare anställd säger att det pågår hela tiden, varje dag.

På ett av lagren har portarna oftast varit låsta. Tidigare anställda berättar att de instruerats att plocka undan varor och utrustning för ommärkning och gömma sig om någon knackar på.

Ägaren om tidigare anställda: ”Maffia”

Det handlar om en av Sveriges största importörer av asiatisk mat, Hung Fat Trading Asien Livs AB. Bland kunderna finns restauranger, grossister och livsmedelsbutiker.

Bakom företagskoncernen står makarna Thanh Truong och Fung Chi Lau. Efter flera försök att boka en intervju söker Uppdrag granskning Thang Truong direkt på arbetsplatsen.

– De utpressar mig, säger Thanh Truong när Uppdrag granskning frågar honom om videofilmerna som visar fusket.

– Det är maffia. Jag är snart i konkurs, säger han.

Thanh Truong nekar till att det förekommer ommärkning av varor och till att matvaror som angripits av råttor eller insekter packas om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer