Örebro kommun tar bort ”dövpolicyn” på Komvux

Uppdaterad
Publicerad

För ett halvår sedan avslöjade SVT Nyheter Örebro att Komvux hade antagit en så kallad ”dövpolicy”, som innebar att döva och hörselskadade elever kunde bli nekade teckenspråkstolk till yrkesutbildning om antalet sökande med tolkbehov var färre än fyra. Nu har kommunen tagit bort policyn.

– De restriktioner som vi hade tidigare slopar vi nu, säger Jessica Ekerbring (S), ordförande i vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden till SVT Nyheter Örebro.

Under höstterminen 2020 nekades elva personer utbildning på Komvux. Tre anmälningar gjordes till Diskrimineringsombudsmannen och ett överklagade till Skolväsendets Överklagandenämnd. Båda myndigheterna har inlett utredningar mot kommunen.

Teckenspråksvärlden

Ser över självutnämnda titeln ”Europas teckenspråkshuvudstad”

Örebro kommun har även utnämnt sig själva till ”Europas teckenspråkshuvudstad”, något som efter SVT:s granskning kommer att ses över.

– Vi ska se över överenskommelsen för att tydliggöra vilka förväntningar man kan ha, säger Jessica Ekerbring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet