Foto: TT/SVT

Oro för vaccinbrist i Region Skåne

Publicerad

Oavsett var man bor har man rätt att vaccinera sig i annan region eller ort. Ändå fördelas doserna utifrån antalet folkbokförda i varje region. På platser dit det kommer många sommargäster kan det därför bli vaccinbrist.

Den som bor på samma plats i minst två veckor har rätt att vaccinera sig där. Något som väcker oro om vaccinbrist på platser med många sommargäster.                                             

– Vi får den tilldelade mängd vi får och den är utifrån vår folkbokföring. Därför vädjar vi att ta andra dosen där man tagit sin första dos, säger Maria Landgren som är vaccinsamordnare i Region Skåne.                                                             

Trycket från sommargäster kan leda till brist på vaccin, eller att folk som inte bor i Skåne blir vaccinerade innan skåningarna. Det pågår en diskussion nationellt ifall man kan, och i så fall på vilket sätt, omfördela vaccin, menar Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet