Foto: TT

Oroligt i Kenya efter valet – en dödad

Uppdaterad
Publicerad

En person dog när polisen i den kenyanska staden Kisumu attackerade människor som demonstrerade mot valresultatet. Oppositionsledaren Raila Odinga hävdar att han har bevis för ett ”omfattande” valfusk och manade anhängare till lugn samtidigt som han sa att han ”inte kontrollerar folket”.

Trots oro för krångel och våldsamheter strömmade kenyanerna till vallokalerna på tisdagen. Sittande presidenten Uhuru Kenyatta kan räkna med vinst, men oppositionen avvisar de rådande siffrorna som ”fiktiva” och hävdar att datasystem hackats.             

Enligt officiella siffror fick den sittande presidenten Kenyatta drygt 55 procent av rösterna när över 10 miljoner av valsedlarna räknats. Utmanaren Odinga hade enligt valkommissionen drygt 44 procent.     

Osäkerheten har varit stor kring systemet med elektronisk röstsammanställning. Oron har spätts på sedan den ansvarige för systemet nyligen hittades torterad och mördad.

Odinga menar att hackare använt den mördade chefens identitet för att manipulera valresultaten. Han publicerade egna siffror på Twitter där han får 8,1 miljoner röster mot Kenyattas 7,2 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.