Foto: Reuters

Parlamentet tar kontrollen över brexit

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska parlamentet röstade sent på måndagskvällen ja till att tillfälligt ta över viss kontroll av brexitprocessen från regeringen.

Det innebär att parlamentets ledamöter får sätta dagordningen vid onsdagens omröstningar om brexit, och får chansen att driva igenom sin linje.

– Det kan till exempel vara att dra tillbaka brexitansökan helt, eller att man lämnar med Mays avtal med ändringen att man stannar kvar i EU:s tullunion, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Resultatet av omröstningen försvagar också premiärminister Theresa Mays ställning i brexitprocessen. Hon har inte lyckats samla ett tillräckligt stort stöd för sitt brexitavtal för att kunna genomföra en tredje omröstning. Tre ministrar valde dessutom att gå emot premiärministerns linje, och väljer därmed att avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Britterna och EU – teckenspråk

Mer i ämnet