Visa alla (2)

Patrick konfronterade bedragaren som låtsades vara döv

Bedragare litar ofta till människors goda vilja. Patrick Forss uppmärksammade en person som på ett mycket fräckt försökte lura pengar av folk. Personen i fråga samlade in namnunderskrifter och låtsades vara döv. Patrick konfronterade då mannen.

Patrick Forss såg en man i Falun som försökte få folk att ge pengar till en organisation för döva genom att spela döv. Patrick gick då fram till mannen och ställde en fråga.

– Jag försökte få ögonkontakt med honom och frågade honom om han också var döv, men då började han gå därifrån. Då gick jag efter och bad om att få se papperet som han snabbt gömde under armen, och han blev aggressiv, berättar Patrick.

– Det blev en diskussion där och jag tog upp min mobiltelefon för jag tänkte filma, men då gick han.

Måttade ett slag mot honom

När Patrick följde efter måttade han ett slag mot honom. Händelsen är polisanmäld. Patrik är förbannad över sättet att försöka utnyttja ett handikapp.

– Jag blir arg, det här är någon som spelar bara för att roffa åt sig pengar, det här går inte till någon handikapporganisation utan bara ner i personens ficka, det finns en symbol på pappret de använder när de försöker samla in pengar som betyder att de är döva men det är de ju inte, säger Patrick Forss.

”Be om att få se legitimation”

Polisen säger att den här typen av bedrägerier förekommer.

– Blir man ombedd att skänka pengar så här på stan så är det viktigt att man ber om någon form av legitimation eller så, så att man inte blir lurad helt enkelt, säger Henrik Olars, kommunikatör vid polisen i Dalarna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet