Foto: TT

Polisen förde hemligt kvinnoregister

Publicerad

Södertörnspolisen i Stockholm har fört ett hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor – med känsliga uppgifter och ibland mycket närgångna uppgifter om kvinnorna och deras anhöriga. Det avslöjar Sveriges Radios Ekot i dag.

Registret har förts brottsoffergruppen vid Södertörnspolisen i Stockholm under tio år och omfattar över 2.000 kvinnor som anmält att de blivit hotade eller misshandlade, enligt Ekot.

Ett 20-tal poliser ska ha jobbat med registret, som beskrivs som ett ”bra att ha-register” liknande det kritiserade romregistret.

Exempel på vad som förekommer i registret är: ”Målsäganden mytoman”, ”Kvinnan verkar ha vissa psykiska problem enligt min uppfattning”, och ”Det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret”

Förnekade registret

När Ekots reportrar ringde upp poliser vid Södertörn förnekar dock alla först att det finns.

Polismästare Christian Agdur bekräftar dock att registret existerar, och säger att syftet är att skydda kvinnorna. I en intervju med Ekot säger Agdur att polisen har tillstånd för registret, men när Ekot får ut tillståndet visar det sig gälla för att registrera misstänkta gärningsmän och inte offren, samt att det gick ut 2010.

När Ekot ringer upp Christian Agdur på nytt säger han att han blivit felinformerad om vad tillståndet gällde och att det låter allvarligt om ett register har förts utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.