Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polismördaren i Malexander får tidsbestämt straff Foto: TTbild/FREDRIK PERSSON

Polismördaren i Malexander får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Polismördaren Tony Olsson får sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff på 35 års fängelse av Örebro tingsrätt.

Skälet till att Örebro tingsrätt nu tidsbestämmer straffet är att man menar att Tony Byström, före detta Tony Olsson, aktivt medverkat till sin anpassning i samhället, som man skriver i beslutet. Han har studerat och genomgått program i fängelset som ska minska risken att återfalla till kriminalitet.

Byström dömdes år 2000 till livstid för medverkan i morden på två polismän i Malexander 1999. Han har vid fyra tidigare tillfällen ansökt om tidsbestämt straff, men fått nej.

Så sent som förra året sökte Tony Byström tidsbegränsat straff men fick då avslag. Tingsrätten konstaterar, med stöd av ett yttrande från Rättsmedicinalverket, att risken för återfall i allvarlig brottslighet minskat sedan dess från en medelhög risk till en låg risk.     

Kan bli fri om fyra år

Enligt tingsrätten är straffvärdet i Tony Byströms fall 35 års fängelse. Om man räknar med tiden för villkorlig frigivning betyder det att han ska avtjäna 23 år och fyra månader i fängelse, vilket enligt Örebro tingsrätt innebär att han har fyra års fängelse kvar att avtjäna innan han kan friges.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer