Foto: TT

Präster dömda för sexövergrepp mot barn på dövskola

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Argentina har dömt två katolska präster och en före detta trädgårdsmästare till långa fängelsestraff för sexuella övergrepp mot hörselskadade barn vid en skola som drivs av kyrkan.

De båda prästerna döms till 45 respektive 42 års fängelse och trädgårdsmästaren till 18 års fängelse. Domarna kan inte överklagas, skriver Svenska Yle på sin hemsida.

Övergreppen skedde på dövskolan Antonio Próvolo i staden Mendoza i västra Argentina under åren 2004-2016. Barnen ska ha varit i åldern 4-6 år. Totalt har över 20 före detta elever riktat anklagelser mot männen, de första anklagelserna kom för tre år sedan.

Teckenspråksvärlden

Domstolen ansåg att det var särskilt allvarligt att prästerna hade ansvar för barnens välbefinnande och att barnen var minderåriga och bosatta på skolan.

Ytterligare 14 åtalade kommer att ställas inför rätta i fall som berör samma skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet