Präster försöker ”bota” homosexuella

Uppdaterad
Publicerad
Flera präster i Svenska Kyrkan försöker via förbön få homosexuella att byta läggning. Det avslöjas i kvällens Uppdrag granskning.

Programmets redaktion utrustade en reporter med dold  kamera. Han träffade präster och utgav sig för att vara homosexuell och frågade om det går att bota honom från hans homosexuella läggning. Och flera präster erbjöd förbön.

– Vi ber att det ska bli möjligt för han att kunna älska också en kvinna, på det sättet spegla det som du har lagt i skapelsen att en man och en kvinna får bli ett och förenas tillsammans. Och att den homosexuella dragning som han tydligt känner, att den skall tonas ner och klinga bort, bad en präst i Uppsala stift.

Ärkebiskop Anders Wejryd tycker inte att prästens böner hör hemma i Svenska kyrkan.

– Vi alltså har ju sagt att man inte ska ägna sig åt sånt här och det får ju prövas utav domkapitlet och biskopar vad som faktiskt har ägt rum.

Svenska kyrkan beslutade för snart tio år sedan att man inte ska fördöma eller skuldbelägga homosexuella, och att man inte ska sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella från deras läggning.

När prästerna konfronteras vill de inte diskutera innehållet i samtalen, utan hänvisar till tystnadsplikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer