Foto: TT

Prins Henrik av Danmark har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks prins Henrik har avlidit. Prinsen gick bort kl 23.18 på tisdagskvällen på Fredensborgs slott på Själland.

Vid Henriks sida fanns drottning Margrethe II och parets två söner.   

Den 2 februari uppgav kungafamiljen att prinsen hade blivit inlagd på sjukhus för att undersöka en tumör i den vänstra lungan. Tumören visade sig vara godartad, och sedan dess har han behandlats för en lunginfektion.

I fredags meddelade kungafamiljen att prinsens tillstånd hade allvarligt försämrats. På tisdagen fördes han till till Fredensborgs slott för att tillbringa sin sista tid där.     

Prins Henrik blev 83 år.

FAKTA: PRINS HENRIK AV DANMARK

* Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat föddes den 11 juni 1934 i Talence i Frankrike. Han blev prins Henrik av Danmark den 10 juni 1967 när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe av Danmark.

* Uppvuxen i Hanoi, Vietnam, och i franska Cahors.

* Arbetade som ambassadsekreterare vid den franska ambassaden i England då han träffade dåvarande kronprinsessan Margrethe 1965.

* Talade danska, franska, engelska, kinesiska och vietnamesiska.

* Far till kronprins Frederik och prins Joachim.

* I drottning Margrethes nyårstal 2015 meddelades att prins Henrik skulle ”trappa ner”, gå i pension, och endast delta i några enstaka officiella evenemang.

* Hösten 2017 meddelade kungahuset att prins Henrik lider av demens.

Källor: Kongehuset.dk och Ritzau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.