Anna Norlén, psykolog. Foto: SVT

Psykologen om hur du dämpar din coronaoro

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har skakat om tillvaron och är en okänd situation för väldigt många. Under en pandemi som denna är det är lätt att många känner sig oroliga.
– Det viktigaste vi kan göra är att hålla kontakten med varandra, säger psykologen Anna Norlén.

SVT: Det som händer är för de flesta av oss en helt okänd och dramatisk situation. Hur ska man klara av allt som väller över en?

– Jag tror att man ska tänka på att oron som många känner, inte bara är dåligt. Det talar om för oss att jag står inför något som jag inte vet hur jag ska klara. Då blir oron en motor till att börja leta lösningar på problemet.

– Bekymret är att vi är i en situation där vi inte kan lösa alla bekymmer, och vi vet inte när det kommer bli som vanligt igen. Då går vi med oro i oss under en längre tid, och det upplever vi som obehagligt och då behöver hitta sätt att dämpa oron. 

SVT: Vilka sätt kan finnas då?

– Ja, först kan man fråga sig vad man brukar göra för att ändra sitt humör och för att må bättre? Det är ofta små saker vi kan ta till. Röra på sig och ta på sig en fin tröja till exempel. Det behövs inga stora grejer för att man ska känna sig lite lugnare.

– Vi kan också göra mycket för varandra i sådana små saker. Det kanske viktigaste vi kan göra för att lugna oss i sådana här lägen är att visa omsorg med varandra och hålla kontakten med varandra. Nu behöver vi göra det på nya sätt, vi kan inte träffas som vanligt, men vi har gott om teknik för att hålla kontakten.

* Se på en bra film

* Motionera utomhus

* Skypa med en familjemedlem eller en vän

* Göra olika hantverk

* Måla en tavla

* Läsa en bok

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet