Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Publik föredrar teckenspråkstolk till vänster

Publicerad

En majoritet av teckenspråkiga tv-tittare föredrar eller tycker det går bra att ha tolken till vänster i bild istället för till höger. Det visar en enkätundersökning som SVT Språk- och tillgänglighet har gjort.

Spansk forskning, som har mätt och registrerat var ögat tittar i en tv-bild, har kommit fram till att det kan vara lättare att ta till sig information om teckenspråkstolken står till vänster i bild. SVT Språk- och tillgänglighet har gjort en enkätundersökning för att se vad svenska tv-tittare tycker.

Under våren tolkades några program med tolken till vänster, och efter att ha sett programmet svarade 117 personer i ålder från 8-70 år på enkäten. Enligt svaren tyckte 60 procent att det antingen var bra, eller att det inte spelade någon roll. Några tyckte att det var naturligt, eftersom de läser från vänster till höger.

Men den viktigaste faktorn som avgör var tolken ska stå är vilken typ av program det är. Om programmen använder grafikskyltar med information eller siffror, så är tolk till vänster inte bra. Inte heller om intervjupersonen står till vänster i bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet