Foto: SVT

Putins sändebud hotar baltiska länder

Publicerad

Sverige behöver inte oroa sig för Ryssland. Estland och Lettland har däremot all anledning att vara rädda för Ryssland, säger president Putins personliga sändebud Sergej Markov till SVT:s Korrespondenterna.

Efter den ryska annekteringen av Krim och våldsamheterna i östra Ukraina växer oron i flera av Rysslands grannländer. I Baltikum undrar många hur de ryska planerna ser ut för närområdet. Och en av Putins närmaste medarbetare, Sergej Markov, drar sig inte för att späda på oron i Baltikum.

– Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, säger Markov när SVT:s Moskvakorrespondent Elin Jönsson och Anton Koposov träffar honom i Moskva.

Elin Jönsson säger att det finns stora ryska minoriteter i Baltikum och att Ryssland för ett starkt propagandakrig där man menar att man ska stötta den befolkningen. En tydlig markering om att man inte kommer att lämna sitt folk i sticket.

 På det sättet är det allvarligt, men man ska inte ta det som en krigsförklaring i dag, säger Elin Jönsson.

Ryssförakt orsaken

Enligt Markov handlar annekteringen av Krim om ett försvar mot en fientlig omvärld. Undersökningar visar att de flesta ryssar tror att väst har infört sanktioner mot Ryssland för att försvaga och förnedra landet – inte som en reaktion på att Ryssland har tagit kontroll över ett annat lands territorium. 

– Problemet är russofobin som finns hos den ledande eliten i väst. Russofobi är rasism mot ryssar. Få era länder att sluta vara russofober, då kommer det bli mycket lättare för er att leva, säger Sergej Markov.

Enligt Markov startades konflikten i Ukraina av väst. Då har Ryssland inte haft något annat val än att försvara sitt folk mot det man anser vara en fascistisk regim i Kiev.

– Vi måste rädda vårt eget folk när det dödas av ultranationalister. Där den ukrainska juntan håller hus är det fascism och terror. Och där det finns ryska soldater råder demokrati och yttrandefrihet, säger han.

Korrespondenterna sänds tisdag kväll 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer