Räddningstjänstens frivilligsatsning i glesbygd växer

Publicerad

Räddningstjänsten i Medelpad har sedan fem år ett samarbete med frivilliga i glesbygd för att hjälpa människor som har drabbats av olyckor. Man beskriver projektet som en succé, och nu vill man få fler att vara med.

Satsningen kallas ”Förstärkt medmänniska”. Den drog igång i januari 2014 och det är byar som ligger 30 till 40 minuter från räddningstjänst som är aktuella.

De frivilliga som går med får en grundutbildning och kan sedan gå med i konceptet. När man gjort det får man SMS från SOS Alarm när någon är i nöd på, eller i närheten av, orten där man bor. Det kan handla om till exempel bränder, hjärtstopp, trafikolyckor eller drunkningstillbud.

Från början var fem byar med. Nu finns nätverket på tio orter.

Räddningstjänsten är mycket nöjda med projektet och hoppas att fler ansluter sig.

– Tiden är avgörande och det här är ingenting som är i stället för räddningstjänst och ambulans, utan det är ett komplement, säger Thomas Åslin på Räddningstjänsten i Medelpad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer