Foto: SVT/Teckenspråkets Röst

Rättvisepriset 2018 till Teckenspråkets Röst

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Teckenspråkets Röst har tilldelats Rättviseförmedlingens pris Rättvisepriset 2018.

Motiveringen är att Teckenspråkets Röst ”genom sitt arbete synliggör och motarbetar maktstrukturer gällande hörandenorm och audism samt verkar för personer med nedsatt hörsel och för dövas rättigheter. På ett tydligt och engagerande sätt lyfter de kunskap och jämlikhetsperspektiv gällande normbrytande funktionalitet”.

– Det betyder mycket för oss att få kamma hem Rättvisepriset 2018. På det sättet uppmärksammas Teckenspråkets Rösts påverkansarbete i samhället samt belyser audism och det svenska teckenspråkets status, säger en av föreningens grundare Isabel Engwall till Nyhetstecken.

Teckenspråksvärlden

– Det känns glädjefyllt och samtidigt ofattbart att få detta beskedet och att vi blev årets vinnare 2018 i hörande majoritet. Rättviseförmedlingen har runt 140.000 följare på sociala kanaler och det växer.

”Makthavare sopar teckenspråket under mattan”

Teckenspråkets Röst jobbar för att upplysa samhället om och förbättra levnadsvillkoren för döva, och vill att det svenska teckenspråket ska erkännas och likställas med svenska språket.

– Det är viktigt att jobba med det här eftersom det fortfarande idag år 2018 existerar läkare, makthavare och organisationer som sopar det svenska teckenspråket under mattan, säger Isabel Engwall till Rättviseförmedlingen.

Om Rättvisepriset

Rättvisepriset instiftades av Rättviseförmedlingen 2011 och tilldelas ett projekt, person, organisation eller företag som gjort konkreta och innovativa insatser för jämlikhet, och samtidigt inspirerat andra att agera.

Tidigare års vinnare är bland annat Lovette Jallow (2017), #jagärhär (2016), Göteborgs Kulturkalas (2015) och OLIKA förlag (2012). Vinnaren röstas fram på Rättviseförmedlingens sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet