Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen: Civilplikten kommer att återinföras i Sverige Foto: TT

Regeringen: Civilplikten kommer att återinföras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Civilplikten kommer att återinföras i Sverige. Regeringen kommer ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten.

Det meddelade statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på en pressträff under Folk och Försvar i Sälen under måndagsmorgonen.

– På torsdag fattar regeringen beslut om att ge MSB i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten i Sverige, säger statsminister Ulf Kristersson.

Vid återaktiverrad civilplikt kan svenska medborgare mellan 16-65 år bli krigsplacerade i samhällsviktiga verksamheter. Till exempel inom räddningstjänst, sjukvård och barnomsorg.

Enligt Carl-Oskar Bohlin handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens som blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. MSB uppskattar att denna grupp omfattar omkring 3 000 personer.

MSB får till 1 mars att förbereda aktiveringen. Parallellt med detta pågår ett arbete med att fler ska placeras med civilplikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.