Foto: TT

Regeringen föreslår ny vårdgaranti

Publicerad

Regeringen presenterar under fredagen sitt förslag om en ny vårdgaranti. Alla ska få rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar.

Enligt den nuvarande vårdgarantin har man rätt att få träffa en läkare inom sju dagar. Samtidigt som väntetiden kortas tar man nu alltså bort garantin om att få träffa just en läkare.                                            

-Det blir fler som kanske träffar en fysioterapeut eller specialistsjuksköterska i första kontakten. På så vis använder vi resurserna smartare, säger socialminister Annika Strandhäll(S) till SVT Nyheter.

”Kan uppfattas som en försämring”    

På myndigheten för vårdanalys är man inte lika optimistisk till regeringens förslag om en ny vårdgaranti.                                             

-Det är en vällovlig satsning från regeringen, men jag är rädd för att många vårdtagare kommer att uppfatta det som en försämring, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på myndigheten för vårdanalys.          

Han ser en risk i att man låter andra yrkesgrupper ta hand om den medicinska bedömningen, även i de fall där det borde ha varit en läkare. -I många landsting råder det läkarbrist och där finns det en risk, säger han till SVT.

Men Annika Strandhäll håller inte med.

 Vi har en väldigt hög nivå på till exempel våra specialistsjuksköterskor och vi vill att också att de ska kunna använda sin fulla kompetens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer