Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) håller ne pressträff på Strömparterren i Stockholm. Foto: Karin Wesslén/TT

Regeringen satsar 2,9 miljarder på klimatåtgärder

Publicerad

Regeringen lägger mer pengar på klimatsatsningarna Industriklivet och Klimatklivet i höstens budget. Det införs även en premie för eldrivna lastbilar och arbetsmaskiner.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) uppgav på en pressträff idag att det handlar om satsningar på 2,9 miljarder. Bland annat så får de två olika klimatpotterna Industriklivet och Klimatklivet mer pengar än tidigare.

Tunga industrin ska få hjälp

Industriklivet är till för att minska den tunga industrins utsläpp för att nå målet om nollutsläpp år 2045. Pengarna kan gå både till forskning och investeringar.

Pengarna i Klimatklivet har bland annat gått till elbussar och laddstationer för elbilar. Det övergripande syftet är att minska utsläppen av växthusgaser. Enligt Miljöpartiets språkrör kommer det finnas närmare två miljarder i höstbudgeten, som exempelvis kommuner och regioner kan ansöka om.

En annan nyhet som presenterades på tisdagen är att premien för eldrivna bussar breddas och ska även omfatta lastbilar och arbetsmaskiner, som till exempel traktorer och hjullastare.

”Gamla miljösynder”

Miljösatsningarna i budgeten handlar om att bevara, skydda och sanera naturområden och hav och vatten. Pengarna ska bland annat gå till att sköta naturreservat och stoppa övergödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.