Regeringen utlyser extra val

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Sverigedemokraterna röstat för Alliansens budget har regeringen beslutat att utlysa ett extra val den 29 december.

– Jag har hela tiden tagit ansvar, men jag tänker inte stillatigande acceptera det som sker på högerkanten. Moderaterna och de övriga borgliga partierna har vägrar att föra konstruktiva samtal om budgeten och det innebär att de låter Sverigedemokraterna diktera villkoren, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträffen som hölls under onsdagseftermiddagen.

Nyval 22 mars

Extra val teckenspråk

Han sa också att val kommer att hållas den 22 mars och att han inte kommer att ta några ytterligare initiativ till blocköverskridande samtal före valet.

– Den tiden verkar vara förbi. Skulle någon, mot förmodan, vara intresserad vet de var jag finns, säger Löfven.

Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin pratade om den kommande valrörelsen.                                                   

– Det kommer att vara ett val mellan oss som vill modernisera Sverige och de som inte klarar av att se Sveriges verkliga problem, sade han på presskonferensen.   

Går till val 

Nu går Socialdemokraterna och Miljöpartiet till val tillsammans.

– Vi har bildat en regering, vi har en budget, den går vi till val på, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extra val teckenspråk

Mer i ämnet