Regeringen vill göra det straffbart att låta barn bevittna våld mellan närstående. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Regeringen vill införa lag om barnfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra det straffbart att låta barn bevittna våld mellan närstående. Förslaget får stöd av en majoritet i riksdagen, det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Regeringens utredare har föreslagit en kriminalisering av att utsätta barn för att bevittna våld och andra brottsliga handlingar mellan närstående.

Dessa barn ”är en utsatt och skyddsvärd grupp” enligt utredaren, som föreslår att straffet för det barnfridsbrott ska vara fängelse i högst två år. Om brottet är grovt – det vill säga av ”särskilt skrämmande och traumatisk art – ska gärningspersonen kunna dömas till fängelse i högst fyra år, skriver Sveriges Radio.

Förslaget skulle också innebära att barnet som målsägande har rätt till skadestånd från gärningspersonen.

Betänkandet är just nu ute på remiss och sedan ska frågan beredas i Regeringskansliet. Men en majoritet i riksdagen vill ändra i lagen.

Enligt den statliga utredaren lever omkring 210 000 barn i hem där det förekommer olika former av våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.