Foto: TT

Regeringen vill utlokalisera Sida

Uppdaterad
Publicerad

Nästa steg i regeringens planer för utlokalisering av statliga myndigheter presenteras i dag, enligt uppgift till SVT Nyheter.

Drygt 500 tjänster vid biståndsorganet Sida ska flyttas från Stockholms innerstad till Botkyrka.

500 jobb vid biståndsorganet Sida ska flyttas från Stockholms innerstad till förortskommunen Botkyrka, meddelar vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff.

– Genom att lokalisera Sida till Botkyrka så bidrar regeringen till att öka den statliga närvaron i Stockholms ytterområden och stärka legitimiteten i och med att staten finns närvarande på fler orter, säger hon.

Sammanlagt handlar det om cirka 900 jobb som berörs, erfar SVT. Ytterligare 400 jobb ingår i paketet, bland annat 50 jobb från Tullverket som ska flyttas till Malmö. Planen ska presenteras vid en presskonferens i Malmö klockan 12.

Blocköverskridande landsbygdspolitik

Riksdagens parlamentariska landsbygdskommitté, en grupp politiker från samtliga riksdagspartier som fått i uppdrag att ta fram en ny och blocköverskridande landsbygdspolitik, föreslog 2016 att sammanlagt 10.000 statliga jobb ska flyttas från storstäder till andra delar av landet.

Regeringens mål är att sammanlagt 2.000 statliga jobb ska ha omlokaliserats eller tillkommit utanför Stockholm under den här mandatperioden.

Det föregående steget presenterades i augusti. Då gällde det 500 jobb vid sju olika myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.