Foto: TT

Region Värmland vill införa förseningsavgift på bårhuset

Uppdaterad
Publicerad

Region Värmland vill införa en avgift för de anhöriga som inte hämtar ut sina döda inom lagens tidsgräns, uppger Sveriges Radio P4 Värmland.

– Vi har haft fall som legat över två månader, och där Skatteverket och kommunen inte kunnat agera, säger Charlotta Gestblom, verksamhetschef på patologin på Centralsjukhuset, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Enligt P4 Värmland är det ofta överbelagt på bårhuset i Karlstad. I snitt tog det förra året 22 dagar mellan dödsfall och begravning, enligt statistik från Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

”Inte etiskt försvarbart”

Regionstyrelsen vill införa en avgift på 5 000 kronor i veckan för de anhöriga som låter sina döda ligga längre än vad begravningslagen tillåter. Enligt lagen får det högst gå en månad mellan dödsfallet och begravningen men det finns möjlighet till dispens.

Men det är inte enbart platsbristen på bårhuset i Karlstad som ligger bakom avgiften:

– Att avlidna ligger kvar på ett bårhus är inte etiskt försvarbart, säger Charlotta Gestblom till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer