Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rickard Sahlin vann mot Sverige i FN Foto: SVT

Rickard Sahlin vann mot Sverige i FN

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kom FN-kommitténs slutliga beslut i fallet om Richard Sahlin. I det framgår att Sverige inte levt upp till sina förpliktelser.

Richard Sahlin är högt utbildad jurist och var 2016 nära att få ett jobb som lektor i offentlig rätt vid Södertörns högskola. Sahlin bedömdes vara mest kvalificerad för jobbet.

Men skolan avbröt plötsligt rekryteringen, på grund av att tolkkostnaden skulle bli alltför hög. Richard Sahlin bestämde sig då för att anmäla högskolan till DO.

Diskrimineringsombudsmannen drev fallet till Arbetsdomstolen, som i sin dom 2017 nekade Sahlin upprättelse.

Rickard Sahlin bestämde tillsammans med föreningen Disability Rights Defenders Sweden (tidigare föreningen Med lagen som verktyg som verktyg), Sveriges Dövas Riksförbund och Sveriges Dövas Ungdomsförbund att driva fallet vidare till FNs Kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

I januari 2018 lämnades ett klagomål in till kommittén. Det handlade om att Rickard Sahlins rättigheter enligt FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning överträtts, bland annat att rätten till arbete i kombination med diskrimineringsförbudet hade överträtts.

I fredags kom FN-kommitténs slutliga beslut. I det framgår att Sverige inte levt upp till sina förpliktelser. Kommittén fann att det inte varit tillräckligt att hänvisa till vissa kostnader, utan att högskolan skulle ha haft en bättre dialog med Rickard Sahlin om vilka åtgärder som skulle behövas för att han skulle kunna få tjänsten. Så skulle staten ha tillgodosett rätten till arbete på jämlika villkor som andra utan funktionsnedsättning. Det skriver Artikel 19 som verktyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet