Riksdagen förlänger pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen beslutade igår att anta regeringens förslag att förlänga pandemilagen till den 31 maj. Men riksdagen uppmanar samtidigt regeringen att lämna ett nytt förslag om att bara förlänga lagen till den 31 mars.             

Majoriteten i riksdagen vill inte förlänga i fyra månader, men av lagtekniska skäl finns endast möjligheten att begära ett nytt lagförslag.

Det antagna förslaget innebär även att de mest långtgående befogenheterna – tas bort. Det gäller möjligheten att besluta om nedstängning och förbud mot verksamheter och för sällskap att samlas på allmän plats. 

Covid-19-lagen är en tillfällig lag som trädde i kraft den 10 januari 2021, där riksdagen tillfälligt ger regeringen befogenhet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som hittills varit möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet