Foto: SVT

Rusning till läkarbesök i mobilen på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har orsakat en rekordartad ökning av antalet digitala läkarbesök.

Vårdappar sätter nya rekord och regionerna mobiliserar på bred front för att ställa om till digital vård istället för fysiska besök, där det är möjligt.

– Vi ser nu hur man inför digitala vårdmöten på ett sätt som vi inte sett tidigare i svensk hälso- och sjukvård, säger Patrik Sundström, programansvarig E-hälsa vid Sveriges Kommuner och regioner, SKR.                        

Coronaviruset – Teckenspråk

Den största privata aktören, KRY, ser en fördubbling i Europa. Den stora ökningen är bland äldre, enligt KRY. 

18 av landets 21 regioner har egna vårdappar för digitala patientmöten. Region Stockholms Alltid Öppet har mer än fördubblat sina videomöten sen februari. I Region Dalarnas vårdtjänst har man de senaste två veckorna fördubblat antalet tillgängliga läkartider online.

– Vi kommer att komma ut efter det här med mycket större erfarenhet och trygghet i att arbeta på nya sätt med smart teknik, säger Patrik Sundström på SKR. 

Patrik Sundström på SKR är övertygad om att den digitala resan som nu snabbas på i vården ger bestående effekter.

SKR = Sveriges kommuner och regioner

Se senaste nytt om coronaviruset här

Antalet bekräftade fall i Sverige hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet