Foto: Jonas Ekströmer / TT

Rut-avdrag kostar staten miljarder

Publicerad

Rut-avdraget kostade staten 5,4 miljarder kronor 2019, enligt Riksrevisionens granskning. Enligt Riksrevisionen har också avdraget lett till arbetskraftsinvandring

Rut-avdraget infördes 2007 och innebär att privatpersoner bara behöver betala halva kostnaden för till exempel städning. Den andra delen betalas av andra skattebetalare. Reformen skulle enligt den borgerliga regeringen betala sig själv genom att svarta jobb skulle bli vita, och därigenom skulle skatteintäkterna öka.

Så blev det inte enligt Riksrevisionens granskning som presenteras i dag. Tvärtom ligger självfinansieringsgraden långt ifrån 100 procent.

Gynnar höginkomsttagare

Det är framför allt den tiondel i Sverige som tjänar mest som vinner på avdraget, uppger Riksrevisionen.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink som lett Riksrevisionens granskning av rut-avdraget.

Samtidigt har cirka en tredjedel av de nya jobben inom rut-branschen gått till dem som arbetskraftsinvandrat till Sverige.

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att utvidga rut-avdraget. Enligt Riksrevisionen bör dock regeringen i så fall utforma de nya reglerna så att avdraget tydligare gynnar arbetslösa i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.