Foto: TT

S: 20 miljarder mer till välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna lovar minst 20 miljarder kronor ytterligare till välfärden under nästa mandatperiod. Det sade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff i Almedalen på onsdagen.

– I vårt samhällsbygge ska alla ha tillgång till skola, vård och omsorg av högsta kvalitet, säger Magdalena Andersson.

Hittills har Socialdemokraterna satsat 6 miljarder på vård och omsorg, 11 miljarder på skola och 10 generella välfärdsmiljarder. Nu utlovas alltså 20 miljarder till.

Almedalen 2017 – teckenspråk

Enligt Andersson behövs summan för att klara åldersförändringar i samhället.

– När barn och äldre blir fler ökar behovet av välfärdstjänster, säger hon.

Inga kvalitetshöjningar

Med tanke på de förändrade åldersgrupperna så räcker pengarna dock bara till att upprätthålla nuvarande kvalitet på välfärden.

– Jag vill förstås kunna göra mycket mer, det här är vad vi kan lova nu.

Finansministern betonade att vallöftet innebär ett årligt tillskott på 20 miljarder kronor efter 2022.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein säger att S nu flaggar tydligt för vad man vill prata om inför nästa års riksdagsval.

– Det är väldigt uppenbart när Magdalena Andersson lägger fram ett sådant här förslag om 20 välfärdsmiljarder att man vill få valrörelsen nästa år att handla om just välfärdssatsningar, säger Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017 – teckenspråk

Mer i ämnet