Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser smittspridningen ut i Sverige jämfört med andra länder Foto: SVT AktuelltVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ser smittspridningen ut i Sverige jämfört med andra länder

Uppdaterad
Publicerad
Matematikprofessor Tom Britton gästade på måndagskvällen Aktuellt, och jämförde då hur smittspridningen ser ut i Sverige jämfört med andra länder.

Folkhälsomyndigheten hoppas på att de senaste dagarnas siffror visar på att utvecklingen av coronaviruset ligger på den flackare kurvan man siktar på. Men enligt Tom Britton är det för tidigt att säga.

Jan Albert, professor i smittskydd, håller med om att det i nuläget är svårt att dra slutsatser om vilka åtgärder som fungerar, baserat på de europeiska kurvorna.

– Det man kan säga är att länder som har stängt ner väldigt hårt har i alla fall nu inte sett någon positiv effekt av det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nedre axeln visar antalet dagar som har gått sen första dödsfallet i ett land, enligt en modell som tagits fram för att man ska kunna jämföra olika länder. Foto: SVT Aktuellt

April viktig månad

Både Tom Britton och Jan Albert tror att den viktigaste tiden för att ge Sverige en flackare kurva ligger framför oss.

– Det är just nu, framförallt i Stockholm, som man bedömer att allra flest smittor sker. Det betyder att det är just nu, med preventiva åtgärder, man kan minska den och lindra vårdens belastning. Den som kommer lite senare, kanske i april och maj, säger Tom Britton.

– Det är för tidigt att säga om vår lite mer måttliga nedstängning och preventiva arbete som bygger mer på frivillighet, är rätt väg jämfört med andra. Det riktiga facit kommer vi få först i efterhand. Kanske till sommaren eller ännu längre fram, säger Jan Albert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet