Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Saabs jätteaffär med USA nu helt klar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarskoncernen Saabs storaffär med det amerikanska flygvapnet verkar nu vara klar, sedan konkurrenterna valt att inte överklaga beslutet, skriver tidningen Östgöta Correspondenten.

Tillsammans med amerikanska Boeing ska Saab leverera 351 skolflygplan i en affär värd totalt 81 miljarder kr, där Saabs andel är 25 miljarder. Affären meddelades härom veckan, men Saab har inte velat kommentera den förrän den blivit helt klar, enligt Östgöta Correspondenten.

Planet är enmotorigt och försett med två stjärtvingar/fenor. Det har en flygplanskropp där lärare och elev sitter i tandemposition, till skillnad mot svenska skolflygplanet där piloterna sitter sida vid sida. Planet kan ge möjlighet till avancerad träning för att öka effektiviteten hos framtida flygvapenpiloter      

Serieproduktionen av skolflygplanet är tänkt att ske i USA, men till viss del kan det ge arbetstillfällen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.