SDUF:s ordförande Laith Fathulla Foto: TT/Privat

SDUF:s handbojor till SVT

Publicerad

Sveriges Dövas Ungdomsförbund, SDUF, har beslutat att ge priset Årets handbojor till SVT.

I ett uttalande, riktat till SVT:s VD Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin, skriver SDUF i sin motivering till priset att SVT har ”fortsatt brist på tillgänglighet och bidragande till utanförskap för tiotusentals döva och hörselskadade enbart för den egna ekonomiska vinningen”.

Man menar att SVT brister i kunskap om dövas språk och rättigheter. SDUF tycker att SVT ska garantera tillgänglighet, exempelvis genom teckenspråkstolkning vid akuta nyheter och krislägen som händelserna på Drottninggatan i april, och att ekonomi och teknik inte ska hindra.

SDUF skriver i uttalandet att SVT med de tekniska möjligheter som finns idag kan erbjuda full tillgänglighet åt alla döva och hörselskadade personer i hela Sverige.

Nyhetstecken söker SVT:s VD Hanna Stjärne och programdirektör Jan Helin för en kommentar.

Tidigare vinnare av Årets handbojor

Visa

SDUF:s handbojor delas ut varannat år sedan 2009. Tidigare har utmärkelsen delats ut till:

2015 – Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), med anledning av att SDUF upplevt en fortsatt försämring av teckenspråksmiljön i specialskolan.

2013 – Dåvarande finansminister Anders Borg, med anledning av att man tyckte att han ignorerade Torsdagsaktionen.

2011 – Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), med anledning av den kritik som framkommit efter Skolinspektionens tillsyn av specialskolorna.

2009 – Svensk Filmindustri Bio, med anledning av brist på textade svenska filmer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet