Foto: SVT/arkiv

Sjuka barn inte mer mottagliga för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Barn verkar klara av covid-19 bättre än vuxna. Det ser dessutom ut som att barn med bakomliggande sjukdomar inte nödvändigtvis lider av en ökad risk att bli svårt sjuka i covid-19, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

– Barncancerläkare har rapporterat att det är oväntat få barn med cancer som har drabbats av covid-19. Det gäller både internationellt och i Sverige, säger Ulrika Ådén, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet, till radion.

Det gäller även barn med andra sjukdomar.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Från barnreumatologerna, som har hand om barn med inflammatoriska sjukdomar hör vi samma sak. Att de här barnen inte är mer mottagliga för virus än andra och att de inte får svårare sjukdomsbild, säger Ulrika Ådén. Det gäller också barn som har immunbristsjukdomar.

Att barn med bakomliggande sjukdomar inte drabbats hårt kan också bero på att de skyddats väl från viruset, enligt Ulrika Ådén.

Men det finns å andra sidan ingenting som tyder på att de är extra känsliga för just det här viruset, säger Ulrika Ådén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet