Sjuksköterska prisas för arbete med unga döva och hörselskadade

Publicerad

För sitt sätt att arbeta med patienterna i fokus har sjuksköterskan Carolina Orvet på ungdomsmottagningen Knuffen nu prisats av Vårdförbundet. Priset innebär en check på 175 000 kronor.

Carolina Orvet är inte bara sjuksköterska. Hon är också utbildad teckenspråk- och dövblindtolk och arbetar på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro.

Hennes arbete innebär att unga med funktionsnedsättningar också kan få bra vård och stöttning när det gäller psykisk och sexuell hälsa. För det har hon nu prisats av Vårdförbundet.

 Vi arbetar väldigt personcentrerat, och följer ungdomarnas behov och önskemål, sa Carolina Orvet till SVT Örebro tidigare i år. Vi sätter ungdomarna i fokus och arbetar på deras uppdrag.

Det är extra viktigt eftersom många ungdomar med syn- eller hörselnedsättning i Sverige lämnar sina familjer och sociala nätverk tidigt för att gå i Örebros specialskolor. Det innebär också att de tappar den trygghet som kompisar och föräldrar kan ge..

På Vårdförbundet delar man varje år ut pris till yrkesverksamma som arbetar nära patienterna och personcentrerat. Första priset gick i år till Karin Östling och Maria Haraldson vid Sunderbys sjukhus för deras arbete inom hjärtsviktvård.

Carolina Orvet fick förbundets andrapris och en prissumma på 175 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet