Foto: Arkiv: Pontus Lundahl / TT

Skatt på gratislunch till vården

Uppdaterad
Publicerad

Donationer har under coronakrisen finansierat gratisluncher till hårt arbetande sjukhuspersonal i Lund, men nu säger Skatteverket stopp. Luncherna ska förmånsbeskattas, rapporterar flera medier.

Både privatpersoner och företag har nappat på idén att betala tre restauranger i Lund för att laga gratisluncher till personal på sjukhuset. En av restaurangens delägare beskriver det som en lösning flera vinner på. Coronapandemin har orsakat stort kundbortfall på restaurangerna och samtidigt har sjukpersonalen ett ovanligt tufft läge.

Men om en arbetsgivare tar emot lunchlådor och delar ut till anställda ska detta redovisas som en förmån, enligt Skatteverket.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Skatteverket har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper. Vi måste behandla alla arbetsgivare och alla anställda på lika sätt, säger Yngve Gripple på verket.

Gripple säger till Göteborgs-Posten att det skulle förutsätta att lagstiftaren justerar inkomstskattelagen, men tillägger att kontroll av lunchgåvor till sjukvårdspersonal just nu inte är en fråga som prioriteras av myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet