Snabbare information när mediciner tar slut

Publicerad

Tillfällig brist på mediciner är ett växande problem. Nu får Läkemedelsverket i uppdrag att snabba på rapporteringen och tydligare vägleda om alternativa behandlingar.

Sommarens brist på litium, som förskrivs till personer med bipolär sjukdom, är ett av många exempel på så kallade restnoteringar. Nu ska alltså Läkemedelsverket se till att allmänheten informeras snabbare.

– Informationen måste bli tydligare och spridas smidigare, säger social- 

  minister Lena Hallengren (S).

– Verket har också ett samarbete med myndigheter i andra länder och frågan diskuteras också inom EU, fortsätter hon.

Varför tar medicin slut?

Att medicin tar slut är ett internationellt problem och har flera förklaringar. Det kan bero på problem i tillverkningen, att det är brist på det aktiva ämnet i medicinen, eller att det är oväntat hög efterfrågan på medicinen. Minskad lagerhållning för att hålla nere kostnader är en annan förklaring.

Om en medicin tar slut kan den bytas ut mot en likvärdig. Om det ite finns så måste patienten få ett nytt recept från läkare eller sjuksköterska.

Källa: Socialdepartementet och Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer