Rumänsk kravallpolis sattes in, bland annat i huvudstaden Bukarest, i samband med de omfattande protesterna. Foto: TT / AP / Vadim Ghirda

Stora protester i Rumänien

Publicerad

Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Rumänien mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen – de största protesterna sedan kommunistregimens fall 1989.

Minst 200.000 personer samlades utanför regeringshögkvarteret i Bukarest i går kväll för att visa sitt missnöje mot dekretet. Demonstranterna har krävt regeringens avgång och skanderat ”tjuvar!” och ”förrädare!”.                                                  

Protester har även utbrutit i andra städer.

Toppar Europas korruptionsliga                                              

Rumänien är ett av de mest korrupta länderna i Europa. När landet gick med i EU 2007 var det på villkor att man försökte få slut på korruptionen.                                          

EU-kommissionen har hållit ett extra öga på Rumänien. I sin årliga rapport som släpptes i förra veckan varnade kommissionen för alla förslag som syftar till att lätta kampen mot korruptionen.                                                                

Regeringens planer har kritiserats av flera rumänska tjänstemän och institutioner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.