Osäkerhet växer om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Storbritannien ber EU om mer tid

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska parlamentet har röstat ja till regeringens förslag att be EU om att förlänga tiden för förhandling om landets utträde till den 30 juni.

Storbritannien vill ha ”en teknisk förlängning” på sitt utträde ur EU och kommer nu att be unionen om lov att förlänga förhandlingstiden till den 30 juni. Godkänner EU detta blir det ingen brexit i slutet av denna månad utan först till sommaren. 412 ledamöter röstade för och 202 emot regeringens förslag.                                       

Bara två veckor före det tänkta utträdet den 29 mars får premiärminister Theresa May nu göra ett nytt försök att få igenom sitt utträdesavtal.                                            

Beslutet förutsätter dock att parlamentet röstar ja till Mays föreslagna utträdesavtal senast den 20 mars.                                           

Annars kan förlängningstiden bli betydligt längre. 

Tusk för en lång förlängning         

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk meddelar att han tänker vädja till EU:s övriga medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning av britternas förhandlingstid om brexit.                                        

”Detta om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den”, skriver Tusk på Twitter.                                               

Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för en förlängning av förhandlingstiden, men vill först diskutera med de övriga EU-ledarna om hur de nya villkoren ska utformas. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Britterna och EU – teckenspråk

Mer i ämnet