Foto: Courtesy Ky Michaelson

Stuntkvinnan Kitty O'Neil har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Stuntkvinnan Kitty O'Neil har avlidit vid 72 års ålder. Hon avled den 2 november efter en lunginflammation.

Kitty O'Neil föddes 1946 i Texas, USA. Hon förlorade hörseln när hon var fem månader, då hon hade flera barnsjukdomar och hög feber.

Hennes karriär som stuntkvinna inleddes på 70-talet, då var hon med i många filmer och TV-produktioner.

Teckenspråksvärlden

En minnesvärd stunt-scen var i tv-serien Wonder Woman 1979. Då hoppade hon ner från taket på ett Hilton-hotell i Los Angeles, med armarna utbredda och föll 39 meter (127 fot) innan hon landade på en uppblåst krockkudde.

Foto: Courtesy Ky Michaelson

Kitty O'Neil var världens snabbaste kvinna. 1976 köpte Kitty O'Neil ett trehjuligt raketdrivet fordon (SMI Motivator).  Hon satte landhastighetsrekord för kvinnor med 595 km i timmen i Alvord-öknen i Oregon. Hennes rekord gäller fortfarande, skriver New York Times.

Kitty O'Neil sa: ”Ge aldrig upp. När jag var 18, fick jag veta att jag inte kunde få ett jobb eftersom jag var döv. Men jag sa: en dag kommer jag att vara känd i sport, jag kan göra vad jag vill.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet