Foto: TT

Svårt för utrikesfödda att få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att sjunka i Sverige, men skillnaderna mellan inrikes- och utrikesföddas möjlighet att få jobb är stor.

Åtta år efter att man fått uppehållstillstånd har hälften av de utrikesfödda fått jobb. Nästan sex av tio personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är födda utanför Sverige,

Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som SVT Nyheter har tagit fram.                      

Enligt Arbetsförmedlingen är det färre som är arbetslösa i Sverige nu än för ett år sedan.

Bland alla inrikes- och utrikesfödda svenskar i åldern 16-64 år låg arbetslösheten på 7,2 procent i mars i år, vilket är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med förra året.   

Samtidigt är gapet mellan svensk- och utrikesfödda stort. I mars var 58 procent av de inskrivna arbetssökande födda utanför Sverige, trots att  gruppens andel av befolkningen endast är 23 procent.                       

Störst chans att snabbt ta sig in på arbetsmarknaden av de utrikesfödda har de med gymnasial och eftergymnasial  utbildning. Efter fyra år hade 50 procent av dem som invandrat till Sverige 2012 fått ett jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.