Foto: TT

Svenska kyrkan har rest för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Församlingar i Svenska kyrkan har de senaste åren lagt tiotals miljoner kronor på resor för politiker och anställda. Det visar en granskning som gjorts av Sveriges Radios Ekot.

Svenska kyrkan finansieras i första hand av medlemmarna, främst via kyrkoavgiften. Hur församlingarna använder pengarna varierar mycket. Många församlingar gör inga personalresor utomlands men på en del håll väljer man alltså att lägga stora belopp på utlandsresor.

Ett 40-tal församlingar och pastorat har granskats. 2010-2015 lade de över 20 miljoner kr på resor för kyrkopolitiker och anställda. Pengarna har gått till flyg och hotell, men även till krognotor och fotbollsbiljetter.

Kyrkans lyxresor

Många av de församlingar och pastorat som reser mycket ligger i Stockholmsområdet. I Botkyrka församling har man rest för 2,8 miljoner kr, trots att man är en relativt fattig församling som får bidrag via Svenska kyrkans utjämningssystem. Under en resa till Istanbul betalade församlingen bland annat en restaurangnota på 103.000 kronor, enligt Ekot.

I Sollentuna och Köping har resorna kostat ungefär 1,2 miljoner kronor. I Huddinge och Märsta har man rest för cirka 1 miljon kronor de senaste åren.

SVT Nyheter har sökt Svenska kyrkan för en kommentar, men man avböjer till dess att man har hört Ekots reportage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkans lyxresor

Mer i ämnet