Foto: Jessica Gow / TT

Svenska Livräddningssällskapet varnar: ”Stor risk för fler drunkningar under pandemin”

Publicerad

Det finns en ökad risk för fler drunkningstillbud i sommar, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Stängda simhallar och restriktioner har slagit hårt mot vattenvanan och simkunnigheten.

Stängda simhallar, begränsat antal personer i omklädningsrum och färre platser på simskolorna. En tydlig effekt av coronapandemin är att färre barn går i simskola. Även skolornas simundervisning har påverkats och på några håll helt ställts in, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

– Många har inte badat på över ett år, det är oroväckande, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet.

Inför sommaren är oron nu stor. Flera drunkningstillbud har redan inträffat runtom i Sverige.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det inte bara barn som inte kan simma. I Sverige är det runt 1,5 miljon vuxna som saknar simkunnighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.