Foto: TT

Svenskarna dåligt förberedda på strömavbrott

Publicerad

Vid ett större strömavbrott dröjer det inte länge innan krisen är ett faktum. Trots det är svenska folket varken oroliga eller förberedda. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

En stor del av det svenska folket, 70 procent, är inte oroliga för att drabbas av ett långvarigt strömavbrott. Yngre människor, 18-29 år, är minst oroliga för hur de skulle klara av den situationen. Detta samtidigt som de är sämst förberedda.

”Kunskaperna måste öka”

Kunskaperna kring elavbrott  och hur man klarar sig  måste öka. Det anser både Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB och Energimyndigheten. Och hur förberedda vi är varierar. Vissa har förberett sig väldigt noga medan andra överhuvudtaget inte reflekterar över att de har ett beroende av el.

När det kommer till förberedelser är skillnaden stor mellan stad och landsbygd, enligt undersökningen. I tätorter med 30 000 invånare eller fler har man betydligt mindre möjligheter att laga mat vid ett strömavbrott än i mindre samhällen.

77 procent i tätorterna vet inte var de ska hämta dricksvatten.

Viktigast att inse att man kan drabbas

Som minst anser kommunerna att du ska klara dig i tre dygn. Men svaren varierar – vissa kommuner menar att det inte finns någon bortre gräns för hur länge du ska kunna överleva på egen hand. En sak som många kanske inte tänker på är att kommunerna inte har någon skyldighet att tillhandahålla mat för sina invånare.

”Alla behöver en batteriradio, vattendunkar, något sätt att laga mat och hålla värme. Framför allt är det hushållen i lägenheter som har problem”, uppger en tjänsteman på MSB.

Enligt Energimyndigheten är det viktigaste att man faktiskt inser att man kan drabbas av elavbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.