Foto: Maja Suslin/TT

SVT erfar: Ann Linde blir Sveriges nästa utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nästa utrikesminister heter Ann Linde. Det uppger källor till SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Enligt säkra källor blir Ann Linde (S) Sveriges nästa utrikesminister. Definitivt besked lär komma från statsminister Stefan Löfven i morgon tisdag.

Ann Linde har gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Hon är i dag utrikeshandelsminister och har tidigare varit EU-minister. Ann Linde har också under en lång rad år haft olika internationella uppgifter för Socialdemokraterna, både i Sverige och på EU-nivå.

Fakta Ann Linde

Visa
  • Linde var mellan 2016-2019 EU- och handelsminister. Innan dess statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman, som senare fick avgå att säkerhetsbrister avslöjats på Transportstyrelsen.
  • 2013-2014 var hon stationerad i Bryssel i arbetet som chef för internationella avdelningen på Europeiska socialdemokratiska partiet, ESP.
  • På 1990-talet var Ann Linde departementssekreterare och sakkunnig vid bland annat Civil-, Utrikes- och Försvarsdepartementet.
  • Född 1961 i Helsingborg. Har studerat statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi och har en kandidatexamen från Stockholms universitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer